Gáncsos András: Aknázzuk ki a labdarúgásban rejlő lehetőségeket!

2024. március. 08., 21:59   |    

Gáncsos András: Aknázzuk ki a labdarúgásban rejlő lehetőségeket!

Gáncsos András vezetésével az MLSZ Grassroots Osztálya évről évre több mint 140 000 gyereket mozgat meg 5-től 18 éves korig, hangsúlyozottan a szabadidősportra fókuszálva. Az osztály mottója: „segítsük megteremteni annak a lehetőségét, hogy mindenki a legtöbbet kapja a labdarúgástól”. Gáncsos András a labdarúgással kapcsolatos tapasztalatait többek között Angliában szerezte, ugyanis egy évet töltött edzőként a Premier League utánpótlás-nevelésében élen járó West Ham Academyn.

Az MLSZ Sportigazgatóság Grassroots Osztályának vezetője 13 éves koráig Kárpátalján nevelkedett, ott csöppent bele az amatőr labdarúgás világába. Gáncsos András Tokajban járt gimnáziumba, majd egyetemi éveit Debrecenben töltötte, ahol elvégezte az angol tanári képzést, az egyetemi tanulmányaival párhuzamosan labdarúgóedzőként is tevékenykedett, később sportszervező diplomát is szerzett a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. A diploma megszerzését követően Budapestre költözött, a Vasas Kubala Akadémián helyezkedett el, ahol főként szervezői feladatokat látott el, emellett edzéseket is tartott.

Budapestről aztán Győrbe került, ahol szekcióvezetőként dolgozott alacsonyabb korosztályoknál, majd Angliába költözött, s a Premier League közvetlen közelében tevékenykedett. Egy évig Anglia egyik legsikeresebb akadémiáján, a West Ham Academyn edzősködött, ahol a 14 éven aluli korosztállyal foglalkozott.

- Rövidebb tanulmányi útjaim során már volt alkalmam bepillantást nyerni az angol labdarúgás világába. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy nem kaptam teljes képet az ottani labdarúgás működéséről, így kiköltöztem egy évre Angliába, hogy stábtagként testközelből tapasztalhassam meg az ottani körülményeket. Reggeltől estig bent voltam az akadémián, hogy a legapróbb részletekig megismerhessem a klub működését. Hétvégente pedig mérkőzésekre jártam, a Premier League-től egészen az alsóbb osztályokig. Minden meccs érdekelt.

Hazatérése után Újpesten dolgozott korosztályos edzőként (U19, U15).

A Magyar Labdarúgó Szövetségnél 2018-ban helyezkedett el. Eleinte az edzőképzéssel foglalkozott, majd 2022-ben került a Grassroots Osztály élére. Mindeközben Angliával is megmaradt a kapcsolata, ugyanis miután az MLSZ-hez került, doktori kutatásba kezdett a Leeds Beckett Egyetemen.

- A Grassroots Osztálynak kiemelt tevékenységi köre az intézményi programok szervezése, amely az OTP Bank Bozsik-programot, illetve a Fair Play Cupot foglalja magában. Több mint 10 éve fut az OTP Bank Bozsik-program, amely az óvodai, illetve általános iskolai labdarúgással foglalkozik, valamint szintén több éve működő program a középiskolásokat megmozgató McDonalds Fair Play Cup is. Az intézményi programokat illetően immáron 136 ezer regisztrált gyerekről beszélhetünk, a középiskolai programok pedig 10 ezer gyermeket érintenek.

A Grassroots Osztály küldetése, hogy minél több elitképzésen kívül eső gyereknek tudjon örömet szerezni, illetve értéket közvetíteni a labdarúgáson keresztül.

- Célunk kiaknázni a labdarúgásban rejlő lehetőségeket. Én nagyon élvezem ezt a területet. Programjainkkal abban segédkezünk, hogy minél több embernek nyújtsunk focizási lehetőséget kisgyermekkortól egészen felnőttkorig. A gyerekeknél egy nevelési eszközről is beszélünk, hiszen egy csapatsportág számos értéket tud közvetíteni számukra, a megfelelő kommunikációtól kezdve egymás elfogadásán keresztül az egészséges életmód elsajátításáig. Mi több, megpróbáljuk a válogatott sikerét is felhasználni az amatőr labdarúgás népszerűsítésére. A labdarúgás által a kisebbeknek útravalót is szeretnénk adni az életre.

Az OTP Bank Bozsik-programért Győrfi Péter, a Fair Play Cupért Kocsárdi Gyula, a pedagógus játékmesteri továbbképzésért pedig Szegedi Réka felel a Grassroots Osztályon. Oláh Ádám a szervezési feladatokat bonyolítja, a szociális szféra, a kommunikáció és a marketing pedig Benedek Péterhez tartozik.


Címkék:

A hírkategória további hírei

Kategória 1.
Kialakult a perspektív válogatottak szűk kerete
Kategória 1.
Pályán az U16-os és az U18-as válogatott
Kategória 1.
120 fiatal tehetség mutathatta meg tudását Telkiben
Kategória 1.
Az UEFA Elite Youth A végzőseit avatták Telkiben

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS