Fórián Zsolt: „Nekem azok az edzők szimpatikusak, akik a fiatal játékosok beépítését is előnyben részesítik”

2024. május. 10., 18:59   |    

Fórián Zsolt: „Nekem azok az edzők szimpatikusak, akik a fiatal játékosok beépítését is előnyben részesítik”

Amióta Fórián Zsoltot 2020-ban edzőképzés-vezetőnek nevezték ki az MLSZ-ben, 1760-an végeztek a szövetség edzői tanfolyamain. A 44 éves szakember úgy gondolja, ebben a pozícióban tudja a leghatékonyabban szolgálni a magyar labdarúgást. "Jobb edzőképzés, jobb edző, jobb játékos, jobb játék” – mondta munkájáról beszélve Fórián Zsolt edzőképzés-vezető.

A hajdú-bihari születésű Fórián Zsolt Debrecenbe járt középiskolába és főiskolára, sőt játékosként is a Debreceni VSC-ben nevelkedett. Játékos-pályafutása során többnyire a másodosztályt erősítette nyíregyházi, békéscsabai, bőcsi, hajdúszoboszlói klubcsapatoknál, de az NB I-ben is megfordult a DVSC játékosaként. 26 éves korában szívproblémák miatt vissza kellett vonulnia az élsporttól, így viszont az átlagosnál lényegesen korábban tudott belekóstolni az edzői hivatásba.

- Minden rosszban van valami jó, amit elvett tőlem az élet, azt más oldalról visszaadta, abbahagytam a versenysportot, de elkezdtem edzősködni és tanítani. Testnevelő szakos tanítóként végeztem Debrecenben, de azon a szinten, amin én szerettem volna edzősködni, nem fért bele a tanítás, így csupán egy évig dolgoztam tanítóként.

Edzőként a debreceni olasz focisuliban kezdett el dolgozni utánpótlásszinten, majd átkerült a DVSC-hez. Először az utánpótlásban nagyobb korosztályoknál edzősködött, majd Kondás Elemér mellé szegődött, hogy a második csapat másodedzői feladatait lássa el. Mikor Kondás Elemér az első csapat élére került, Fórián Zsolt lett a DVSC B csapatának vezetőedzője. Később a DVSC-nél az U6-U13-as "kiskorosztályok" szakmai vezetőjeként folytatta.

– U8-as, U10-es, U15-ös, U16-os, U18-as és felnőttcsapatnál is dolgoztam. Az edzőknek is sokszor ajánlom, hogy próbálják ki magukat az utánpótlás-korosztályok élén is, ne csak a felnőtt labdarúgásban, ugyanis úgy vélem, hogy a komplex látásmód kialakításához ez is hozzájárul.

Fórián Zsolt ezt követően – Vincze Ottó megkeresésére – utánpótlás szakmai vezetőként helyezkedett el Győrben. Győr után Újpesten folytatta a munkáját ugyancsak szakmai vezetőként. Itt három évig dolgozott, majd Fehérváron a Videotonnak volt két évig az utánpótlás szakmai irányítója. Végigjárta az edzőképzés lépcsőfokait, és Dárdai Pállal, a Bundesliga 2-ben szereplő Hertha BSC jelenlegi vezetőedzőjével együtt 2015-ben végezte el a legmagasabb edzői képesítést adó pro-licences képzést.

A Magyar Labdarúgó Szövetséghez 2020-ban került: dr. Barczi Róbert sportigazgató felkérésére edzőképzés-vezetőként kezdett el dolgozni.

–Már az edzői pályafutásom legelejétől kezdve terveim között szerepelt, hogy egy napon edzőképzés-vezetőként folytathassam munkámat, mindig is úgy gondoltam, hogy ebben a pozícióban tudnám a leghatékonyabban szolgálni a magyar labdarúgást – mondta.

Az edzőképzés a felnőttképzéssel szorosan együttműködve felel az utánpótlás- és a felnőtt szintű edzőképzésekért, a Grassroots alaptól egészen a Pro-tanfolyamokig, sőt a kapusképzés, az erőnlétiedző-képzés, a futsaledzőképzés, a videóelemző-képzés is Fórián Zsolthoz tartozik.

– Nekünk az az érték, ha egy magyar edző be tud mutatkozni az NB I-ben, NB II-ben, sőt az is eredmény, ha csapatával egyre közelebb jut a nemzetközi játékminőséghez – fogalmazott Fórián Zsolt. – Azonban Magyarországon még nem jellemző az a futballkultúra, hogy a klubok edzőt is neveljenek, pedig be kell látni, hogy a kluboknak is hatalmas szerepük van szakembereik képzésében, hiszen míg egy edző például egy UEFA B tanfolyamon 20 napot tölt el tanulással, addig a klubban 250 napot dolgozik. Nekem azok az edzők szimpatikusak, akik megfelelően tudnak integrálódni a klubban, közép- és hosszú távú célokat tűznek ki, és olyan értékeket is közvetítenek, mint például a fiatal játékosok beépítése. Számomra Marco Rossi a tökéletes példa arra, hogy milyen egy jó edző, hiszen a Honvéddal fiatal játékosokat szerepeltetve nyert bajnokságot, jelenleg pedig szövetségi kapitányként ugyancsak fiatalokkal teletűzdelt csapattal folyamatosan eredményes, ami óriási kihívás ebben a felettébb erős nemzetközi futballban. Ha említenem kéne néhány nevet, akik pályafutásom során inspiráltak, akkor Josep Guardiolat és Jürgen Kloppot tudnám kiemelni.

Fórián Zsolt egygyermekes családapaként szabadidejének nagy részét feleségével és kisfiával tölti.

– Szeretek horgászni és régi szenvedélyem a motorozás. Feleségemmel együtt rendszeresen jártunk motorozni, de amikor megszületett a kisfiunk,  megbeszéltük, hogy többé nem ülünk fel egyszerre motorra – mesélte Fórián Zsolt. – Természetesen hiányzik az edzősködés is, nagyon szeretek emberekkel, gyerekekkel foglalkozni, szeretem a mérkőzések lélektanát, valamint az egész miliőt, mindemellett nagyon jól érzem magam a jelenlegi feladatkörömben.

Az edzőképzésen az operatív feladatokat Koncz Noémi, Miletics Zsombor és Szendrei Zsófia látja el. Továbbá hat tanfolyami instruktor dolgozik közvetlenül a képzéseken: Czobel Levente, Deli Balázs, Horváth Csaba, Horváth Henrik, Kolbe Ádám és Zacsovics Tibor.

 

 


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS