Dénes Dorka, a női labdarúgás szálait mozgató szakágvezető

2024. július. 23., 09:51   |    

Dénes Dorka, a női labdarúgás szálait mozgató szakágvezető

„Nagy álmom, hogy a női A-válogatott kijusson egy Európa-bajnokságra” - fogalmazott a 2023 január óta az MLSZ női szakágvezetőjeként dolgozó Dénes Dorka.

Az MLSZ női labdarúgó szakágának vezetője tízévesen kezdett el focizni, majd több mint tíz évig játszott magyar élvonalbeli csapatokban, mint a Hegyvidék SE, a Győri Dózsa, a Budapest Honvéd, a Viktória FC és az ETO FC Győr. Egy szezont Marosvásárhelyen is eltöltött, az ASA-ban, amellyel bajnoki ezüstérmes és Román Kupa-győztes lett. Végigjárta a korosztályos válogatottakat, valamint ötször játszott az A-válogatottban is.

Angol nyelvtudását, amelyet előbb gimnáziumban, angol tagozatosként, majd a Kodolányi János Főiskolán anglisztika szakosként sajátított el, a jelenlegi szakterületén is napi szinten kamatoztatja. Munkájának fontos része az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA), valamint az országos szövetségekkel való kapcsolattartás.

Dénes Dorka már a játékos-pályafutása alatt edzői képesítést szerzett.  

- Így abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy amikor 2019-ben egy súlyos betegség következtében vissza kellett vonulnom az aktív játéktól, mégsem kellett elszakadnom a futballtól, ugyanis utánpótlásedzőként kezdtem el dolgozni. Elvégeztem az MLSZ technikai vezetői képzését, rövid ideig ugyan, de dolgoztam ebben a pozícióban is.

Dénes Dorka 2021 elején, egy pályázatra jelentkezve került az MLSZ Budapesti Igazgatóságára.

- Szerencsém volt, mert egy nagyon befogadó közegbe csöppentem, Lovász Tamás igazgató úr, valamint a kollégák mindenben segítettek, képeztek engem. Másfél évig dolgoztam az átigazolási osztályon, illetve hozzám tartozott a budapesti női futball. A terveim között szerepelt, hogy egyszer majd a központban dolgozhassak, de egyáltalán nem számítottam rá, hogy ez az idő ilyen hamar eljön. Óriási megtiszteltetésként és lehetőségként éltem meg, amikor 2022 nyarán dr. Barczi Róbert sportigazgató úr megkeresett, és lehetőséget ajánlott arra, hogy az MLSZ női szakágának vezetésében, Kiss László mellett dolgozhassak.

Dénes Dorka 2023 januárjában vette át Kiss Lászlótól a női szakág vezetését.

- A feladatköröm szerteágazó, hozzám tartoznak az utánpótlás-válogatottak, az UEFA-val való kapcsolattartás, illetve az ehhez kapcsolódó projektek. A szervezés részét is élvezem, tartunk szakmai napokat, konferenciákat. Az egyik legnehezebb dolog, amit vezetőként meg kellett tanulnom, hogy hiába szeretnék sokszor, azonnali változást elérni, az esetek többségében ez nem lehetséges, így a kisebb lépéseket is értékelni kell. Ehhez hasonló kisebb sikerként könyveltem el a tavaly bevezetett U10-U12-es bajnokságot, melynek köszönhetően a szakág az akadémiai rendszertől „lefelé” indulva, immár a korosztályok egészét lefedi. De említhetném a női NB I-es téli teremtornát is, amelyet idén januárban négyéves kihagyás után sikerült újra megrendezni, illetve a szintén hosszabb szünet után, júniusban rendezett Női Labdarúgás Napját is, ahol 250 kislányt mozgattunk meg különféle játékos feladatokkal, többek között az UEFA Playmakers program keretén belül.  

A női szakágvezető különösen fontosnak tartja a szövetség és a klubok közötti folyamatos párbeszéd fenntartását, illetve a jó kapcsolat ápolását.

- Hiszem, hogy a klubokkal kölcsönösen segíthetjük egymás munkáját. Végül is ez a munkánk alapja és lényege: segítsük a női labdarúgásban szereplőket – ki-ki a maga módján, a maga pozíciójában.

Nagy álmom, hogy az A-válogatott kijusson egy Európa-bajnokságra. Az elképzeléseim között szerepel, hogy elérjem a hazai versenyrendszer átalakítását. Állandó feladat a szakág elfogadtatása, további népszerűsítése, de tudom, hogy ehhez először egy kiugró eredményt kell elérnünk. Fontosnak tartjuk a női szakemberek képzését, idén ősszel is tervben van egy külön UEFA C tanfolyam elindítása kifejezetten a nők számára. Ami a személyes ambíciókat illeti, terveim között szerepelt, hogy UEFA-képzéseken vegyek részt, és nemrég kiderült, hogy felvételt nyertem az augusztusban, Lausanne-ban induló UEFA vezetői képzésre.


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS